dimarts, 15 de desembre del 2009

Els observadors internacionals remarquen 'la lliçó de gran democràcia' dels catalansLa delegació d'observadors internacionals que van intervenir durant la jornada de votació sobre la independència de Catalunya, han destacat que aquest diumenge es va donar una 'lliçó de democràcia' a Catalunya. Així ho ha dit el líder del partit IRS (Independència República de Sardenya), Gavino Sale, qui ha declarat que 'el nucli fonamental i filosòfic del dret a l'autodeterminació no pressuposa cap autorització de l'estat central'. Mentre, Daniel Turp, vicepresident del Partit Quebequès, ha ressaltat 'l'honestedat i el caràcter democràtic del referèndum'. Assegura que 'el clima general de la consulta era de convivència i que els catalans que van anar als col·legis electorals semblaven contents de tenir la possibilitat d'expressar la seva opinió del estatus polític de Catalunya'.
La delegació estava composada per 34 membres, encapçalada per personalitats com Cristopher White, delegat del Partit Nacional escocès (SNP); Eva Klotz diputada al Parlament del sudtirol (Itàlia) pel Partit de la Llibertat, o Jean Guay Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera. La seva funció va ser vetllar per la garantia del recompte i del procés democràtic.

En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, Daniel Turp ha destacat que l'escrutini s'ha fet 'sense coacció aparent i sense incidents' i que 'el lloc i l'ambient' on es van portar a terme les consultes 'eren molt diversos i de forma general eren espais aptes'. Turp ha dit que les persones han estat ben informades en el moment d'escollir el seu dret a vot, i ha remarcat que 'el secret de vot ha estat respectat i s'han posat a disposició casi sempre cabines per exercir el dret de vot secret pels electors'. També ha remarcat que 'el recompte de vots s'ha fet a nivell comarcal, municipal i nacional i els observadors van poden verificar' la feina que feien les persones que recomptaven els vots. Així mateix, ha dit que el grup presentarà el seu informe final el 28 de desembre i es faran recomanacions per millorar el funcionament de les pròximes convocatòries de consultes al febrer i l'abril.

Turp també ha destacat 'l'honestedat i el caràcter democràtic del referèndum organitzats per la consulta i que s'ha fet conforme als reglament electoral de la consulta sobre la independència de Catalunya i els principis democràtics de base aplicables als electors'.

Per la seva part, Xose Manuel Beiras, exlíder del BNG, ha destacat 'la participació de ciutadans immigrants de fora de la Unió Europea' en les consultes d'aquest diumenge. 'És una dada important sobre com s'entenen els drets democràtics'.

El president del partit Vallée d'Aoste Vive, Robert Louvin, ha ressaltat que els observadors han actuat amb llibertat, han tingut accés a totes les dades i han constatat un clima de confiança que dóna exemple de la maduresa en el pla democràtic de la societat catalana. Així mateix, ha dit que 'segur que servirà d'exemple en el pla polític i tècnic a altres pobles i regions'.

'Els catalans no han de trucar a Madrid' per demanar el dret a l'autodeterminació

Per la seva banda, Sale ha declarat que 'el nucli fonamental i filosòfic del dret a l'autodeterminació no pressuposa cap autorització de l'estat central'. 'Autodeterminació vol dir que tots nosaltres, poble, decidim de forma unitària i és una decisió unilateral', ha afegit. 'Els sards no hem de trucar a Roma, ni els catalans a Madrid', ha destacat. 'La Carta Internacional dels Drets Humans de l'ONU no l'ha escrit Madrid ni Roma', ha ressaltat. Així mateix, Sale ha remarcat que la 'lliçó de democràcia' que ha donat Catalunya aquest diumenge i ha dit que 'el mecanisme de funcionalitat ha superat algunes estructures estatals'.

Preguntat per la participació, Turp ha dit que els observadors no tenen la funció de valorar si la participació és alta o baixa, sinó 'de constatar la conformitat del procediment i l'adequació de les mesures preses pels organitzadors del referèndum'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada